Dlaczego białko konopne?
Z biologicznego punktu widzenia białko konopi to białko najwyższej jakości i można je porównać do białek z jaj czy mięsa. Niestety zarówno jajka, jak i mięso, zakwaszają organizm oraz dostarczają dużą dawkę cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Jako białko pochodzenia roślinnego pod względem wartości zajmuje drugie miejsce, po białku sojowym. Ważne jest jednak, że białko konopne jest o wiele lepiej przyswajalne niż białko sojowe. Ma tę przewagę nad soją, że jego spożywanie nie prowadzi do często niechcianych dolegliwości, czyli wzdęć, odczynów alergicznych czy niestrawności.
Zawartość białka sojowego w niektórych proszkach jest wyższa niż w proszkach konopnych to dlatego, że białko konopi jest również źródłem błonnika i niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak Omega 3.
W gronie osób interesujących się tematem suplementacji w sporcie białko sojowe zyskało miano najpopularniejszego białka pochodzenia roślinnego.
Jest dużo podobieństw w oddziaływaniu białka konopnego i sojowego na organizm, ale bilans tego porównania przemawia na korzyść białka konopnego:
Konopne białko |
Sojowe białko |
Całkowicie naturalne |
Większość białek soi zostało potraktowanych pestycydami i herbicydami, chemią jak Heksan stosowaną do ekstrakcji tłuszczu |
Łatwe do strawienia |
Większość produktów sojowych na świecie to GMO (o ile nie zaznaczono inaczej) |
Zawartość włókien jest dobra dla przewodu pokarmowego |
Zawiera oligosacharydy, które mogą powodować problemy żołądkowe i gazy |
Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak Omega 3,6 i 9 |
Wszystkie tłuszcze są usuwane w procesie produkcji
|
Nie podlega obróbce termicznej w czasie produkcji |
Większość jest podgrzewana podczas produkcji, która zabija w białku zdolność do działania jako enzym, "funkcjonalne białka" przyspieszające szybkość reakcji biochemicznej w organizmie |
Konopie uprawiane do produkcji białka konopnego pochodzą ze źródeł niemodyfikowanych genetycznie. Nie ma czegoś takiego jak konopie GMO.
Uprawa konopi nie wymaga herbicydów ani pestycydów.
Konopie nie mają znanych alergenów. O alergiach na soje słyszał prawie każdy.
2/3 białka konopi składa się z edestyny, białka globuliny, które możemy znaleźć tylko w nasionach konopi. Edestyny to bardzo specyficzne białka, bowiem są prawie identyczne z tymi występującymi w ludzkim ciele, dlatego nadaje się wręcz idealnie do naprawy naszych komórek. Dzięki temu to białko jest łatwostrawne i hipoalergiczne. Pozostała mniej więcej 1/3 białka konopi jest albuminą o bardzo wysokiej jakości.
Dla kogo białko konopne?
Ze względu na bogactwo egzogennych aminokwasów i wysoką jakość białka produkt ten doskonale sprawdza się w przypadku osób:
- będących na diecie wegeteriańskiej i wegańskiej
- uprawiających sport
- odchudzających się
- potrzebujących wzmocnienia
- z niedoborami cynku, żelaza, magnezu, fosforu
Białko konopne mogą zażywać osoby z nietolerancją laktozy, glutenu, alergicy. Z racji, iż poziom THC ( substancji psychoaktywnej zawartej w konopiach indyjskich) w konopiach siewnych jest równy prawie zeru mogą je zażywać nawet dzieci. Nie zawiera glutenu ani laktozy.
Polecamy szczególnie osobom uprawiającym sport. Produkt ten pomaga w podniesieniu wytrzymałości fizycznej i zamianie nadmiaru tkanki tłuszczowej w sprężyste mięśnie. Białko z nasion konopi zawiera mnóstwo aminokwasów, w tym, oczywiście te, które odpowiadają za regenerację mięśni. W przeciwieństwie do innych rodzajów białka, to z konopi nie powoduje wzdęcia, pozostawia uczucie lekkości, pozwalając trenować jeszcze intensywniej.
To znakomity dodatek w dietach odchudzających! Zapewnia uczucie sytości, zawiera łatwo przyswajalne witaminy, jest bogatym źródłem cynku, magnezu, żelaza i fosforu.
Białko konopne ze względu na znaczne ilości aminokwasów egzogennych polecane jest osobom wyniszczonym, z niedoborami wagowymi. Lekkostrawność tego produkty oraz łatwość przygotowania wpływa na możliwość wprowadzenia do diety większej ilości białka, zbilansowanie diety przy jednoczesnym zachowaniu równowagi kwasowo zasadowej organizmu.
Z czym to się je?
Białko konopne można kupić w postaci proszku. Świetnie nadaje się do robienia koktajli np. z mlekiem, bananami do jogurtów, owoców, lub do posypywania sałatek.
Dobrze komponuje się też z koktajlami z zielonych warzyw. Sprawdza się też, jako dodatek do porannej porcji płatków owsianych, czy kaszy manny.
Zaleca się spożywanie około 10 g proszku dziennie. Dla osób o wysokiej aktywności fizycznej można zwiększyć porcję do około 15-20 g na dobę.
Białko konopne w porcji 10g zawiera 38 kcal; 5,1 g białka; 1,4 g węglowodanów; 2 g błonnika oraz 1,1 g tłuszczu.
Włączając białko konopi siewnej do swojej diety oczyścisz organizm, dostarczysz znaczne ilości aminokwasów, przyczynisz się do opóźnienia procesów starzenia, wspomożesz budowę mięśni, zregenerujesz organizm oraz wzmocnisz układ odpornościowy.
Źródło:
kobieta.wp.pl
herb.com
kuchnia.wp.pl
Grzesiek
Ciekawy artykuł i niezły produkt. Myślę, że hit dla osób, które uprawiają sport i po wieczornym treningu potrzebują koniecznie dać organizmowi białko do regeneracji mięśni, chcą naturalnie, ale niekoniecznie zjadając steka lub jajecznicę na noc. No i fajnie, że bez GMO, no i fajnie, że bez obróbki cieplnej, czyli wszystkie witaminki pozostają.... .